One Drive: uitleg van de iconen

WAT BETEKENEN DE ICONEN NAAST DE BESTANDEN IN ONE DRIVE?

Misschien zijn je de iconen wel eens opgevallen. Een blauwe wolk, een persoon, groen vinkje met witte achtergrond en een wit vinkje met groene achtergrond. Deze iconen geven aan welke status ze hebben in OneDrive. Het is dus goed om te weten wat ze betekenen.

Met de OneDrive app is het mogelijk om bestanden te synchroniseren tussen de OneDrive dienst en jouw PC of laptop. Je kunt deze bestanden gewoon zien in de verkenner op een Windows PC of de finder op een Mac.

ONEDRIVE BESTANDEN DELEN

Zie je nu achter de bestandsnaam een persoon? Dan betekent dat dit bestand is gedeeld met een persoon.

ONEDRIVE BESTANDEN ONLINE BESCHIKBAAR

Zie je nu ook een blauwe wolk staan? Dat betekent dat het bestand in OneDrive staat, dus in de “Cloud” dus een server van Microsoft. Het bestand staat dus niet op jouw harddisk. Het lijkt er wel te staan maar feitelijk staat het er niet. Dit kun je zien door via de rechtermuisknop naar de bestandseigenschappen te kijken. Je ziet dan de Grootte van het bestand en de Grootte op schijf. Hier zie je dus dat dit bestand geen ruimte inneemt op mijn harde schijf. Hoe werkt dit dan? Hiervoor gebruikt Microsoft Bestand op Aanvraag of “File on Demand”. Wanneer je dit virtuele bestand wil openen door bijvoorbeeld te dubbelklikken dan wordt het bestand razendsnel gedownload naar jouw systeem. Je ziet dan vervolgens ook dat het icoon verandert in een groen vinkje met een witte achtergrond. Want het bestand staat nu op jouw harde schijf. Wil je nu weer direct ruimte vrijmaken op jouw harde schijf dan kies je voor Ruimte vrijmaken. Op Windows 10 PC kun je ook Windows Opslag Toezicht of Storage Sense activeren zodat er bij ruimte gebrek automatisch de lokale kopie van de bestanden die in OneDrive staan wordt verwijderd.

ONEDRIVE BESTANDEN ALTIJD BEHOUDEN OP DIT APPARAAT

Je ziet dus dat het dus lijkt of alle bestanden en mappen op je harddisk staan maar je bestanden ze kunnen dus ook alleen op de servers van Microsoft staan. Je hebt dan wel een internetverbinding nodig om bij je bestanden te komen. Wat moet je nu doen in het geval dat niet zo is? Neem bijvoorbeeld deze presentatie die je wilt geven op een locatie waarvan je niet zeker weet dat je verbinding hebt. Dan kies je voor “Altijd behouden op dit apparaat”. Zou kun je ook zonder verbinding bij dit bestand.

Nu kan ik gelijk laten zien dat er iets bijzonders gebeurt met het icoontje van de map. Ondanks dat er een bestand in staat dat op Altijd behouden op deze PC staat blijft het wolkje zichtbaar. Dit klopt. Zolang er maar één bestand in staat met een wolkje zal de map dit ook aangeven. Pas wanneer alles op Altijd behouden op deze PC op alle bestanden aan staat wordt het icoon anders. En pas wanneer op de map Altijd behouden op deze PC actief is kleurt het icoon ook helemaal groen.

ONEDRIVE FOUTMELDING ICOON

Misschien wel het belangrijkste icoontje is de foutmelding. Dit is een rood icoon met witte kruis. Dan is het niet mogelijk om te synchroniseren. Bijvoorbeeld omdat er een teken of tekst in staat die niet wordt ondersteund. Onderzoek zo’n fout altijd direct om sync fouten te voorkomen. Klik daarvoor op Synchronisatie problemen weergeven.

Geef een reactie